Rodzaje kawy. Jaki gatunek kawy wybrać?

W końcu umówiłeś się ze znajomym, którego nie widziałeś tyle lat i postanowiliście odwiedzić nowo otwartą kawiarnię w centrum miasta. Byłeś przekonany, że idziecie na kawę , jednak po spojrzeniu na menu, które wydaje się być niekończącą się historią, już nie jesteś tego taki pewien. Ta opowieść jest ci dobrze znana? Poznaj rodzaje kawy, które cieszą się największą popularnością wśród kawoszy. Na kolejnym spotkaniu już nie będziesz zagubiony wśród obcobrzmiących nazw tego napoju.

Espresso

W wielu domach ta esencja kawy podana w filiżankach do espresso to obowiązkowy punkt porannych przygotowań do pracy. Espresso jest to napar, który przygotowuje się przy pomocy specjalnego ekspresu wykorzystując drobno zmielone ziarna kawy. Tego rodzaju kawy nie da się pomylić z żadnym innym. Ma charakterystyczny wyrazisty smak, kolor i zapach. Do podania tego gatunku wykorzystuje się specjalne filiżanki do espresso, które są o wiele mniejsze od tradycyjnych. Jeżeli potrzebujesz dużego energetycznego kopa, aby dobrze rozpocząć dzień, to espresso będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem. W kawiarniach często podaje się szklankę wody do espresso, aby przepłukać kubki smakowe przed wypiciem. Tym sposobem możesz cieszyć się pełnią przyjemności płynącej z wypicia kawy.

Cappuccino

To chyba najpopularniejsza forma kawowego napoju podawanego do popołudniowego ciasteczka. Cappuccino składa się z pojedynczego espresso oraz odpowiednio spienionego mleka, które tworzy kremową piankę. Włoskie standardy określają nawet grubość tejże pianki, która powinna mieścić się w granicach 1-2 cm.

Cafè latte

Trudno natrafić na kawiarnię, która nie serwowałaby tego kawowego klasyka wszechczasów. Dominuje tutaj spienione mleko wzbogacone o odrobinę espresso, dzięki czemu napój jest delikatny w smaku. Częstym zwyczajem jest komponowanie cafè latte z różnorodnymi syropami smakowymi, które dodają odrobinę słodyczy i niepowtarzalny smak. Zwolennicy tego rodzaju zimą mają w zwyczaju posypywanie pianki odrobiną cynamonu lub kakao. Niestety często nazwa tego gatunku kawy jest w Polsce skracana wzorem amerykańskich seriali do „latte”, jednak nie stosujmy tego podróżując po Włoszech. Prosząc o „latte” we włoskiej kawiarni dostaniemy jedynie szklankę mleka bez ani kropelki kawy, co często rozczarowuje turystów nieświadomych swojego błędu językowego.

Latte macchiato

To kolejny rodzaj idealny dla miłośników mlecznej pianki. Czasami latte macchiato jest mylone z cafè latte, jednak według baristów dzieli je znacząca różnica. Odmienność tych kaw tkwi w ich przygotowaniu. Dolewając do espresso lekko spienione mleko otrzymamy cafè latte, natomiast w przypadku latte macchiato kolejność jest odwrotna. Gorące mleko wlewane jest na dno szklanki, po czym dodaje się mleczną pianę, a na sam koniec powoli po ściankach dolewa się pojedyncze espresso. Dzięki temu zabiegowi powstają trzy efektowne warstwy .

Cafè Frappe

W upalne dni ukojeniem będzie cafè frappe, czyli kawa mrożona. Tutaj niekoniecznie trzeba użyć espresso. Wystarczy zwykła kawa rozpuszczalna zalana wodą i mlekiem. Aby dodać napojowi orzeźwienia, można wrzucić dodatkowo kostki lodu.

Dodaj komentarz